Kunskapsbanken

I vår kunskapsbank hittar du artiklar och krönikor tillgängliga för nedladdning.

Ladda ner de senaste publikationerna

publikation-ex.jpg
Artikel

Hur ska LVU skydda barn och ungdomar från hedersvåld?

kränkningar i skola.jpg
Artikel

Så hanterar du kränkningar i skolmiljö

Har du koll på de mest grundläggande frågorna som handlar om kränkningar inom skolan? Jan Melander, som är en av Sveriges främsta experter på skoljuridik och juridisk metodik, reder ut vad en skola bör gör när misstankar uppstår om att det förekommer kränkningar.

.jpg
Artikel

7 fördelar med enklare upphandlingar

Alla som sysslar med offentlig upphandling i Sverige vet att reglerna är både komplicerade och svårhanterliga. Men så skulle det inte behöva vara. Det finns faktiskt öppningar som skulle kunna göra livet enklare för både upphandlande myndigheter och leverantörer. Advokaten Anna Ulfsdotter Forssell och upphandlingschefen Martin Kruse förklarar hur.

Framtidsfullmakter.jpg
Case

Framtidsfullmakter

Bakom införandet av ett system med framtidsfullmakter ligger inte bara önskemålen att det ska finnas enskilt anpassade hjälpåtgärder. Det finns också en uttalad tanke
att ett sådant system ska avlasta det allmänna, eftersom behovet av godmanskap och liknande samhälleligt styrda hjälpåtgärder kommer att minska.
Göran Lambertz.jpg
Artikel

Göran Lambertz om karriären, Quick och framtiden

Göran Lambertz har nyligen gått i pension som domare i Högsta domstolen efter en lång och framgångsrik juristkarriär i offentlighetens ljus
Uppskov med beskattningen.jpg
Artikel

Uppskov med beskattningen vid avyttring av bostäder - utökade möjligheter!

innovationspartnerskap.jpg
Case

Internetleverantör ålades blockera kunders tillgång till vissa sajter.

Rättighetshavare ska ha möjlighet att begära ett föreläggande mot en internetleverantör vars tjänster utnyttjas för att begå intrång i upphovsrättigheter.

Artikel_Nya-LOU_framsida.png
Artikel

Har du koll på nya LOU?

Artikeln innehåller de 10 viktigaste nyheterna i LOU enligt experterna.

Artikel_Visselblasarlagen_framsida.png
Case

Den nya visselblåsarlagen en falsk trygghet?

Om man inte läser lagstiftningen noga kan man få för sig att det nu kommit ett skydd för visselblåsare. Men det är ingen visselblåsarlag egentligen - reglerna anger inte när man har rätt att visselblåsa, de ger ett skydd mot repressalie

Artikel---Företagares-möjlighet-till-skuldsanering_framsida.png
Case

Företagares möjlighet till skuldsanering

Efter att både OECD och EU uppmärksammat att bl.a. Sverige borde förbättra situationen för seriösa entreprenörer genom att erbjuda en andra chans efter misslyckande, så har en ny skuldsaneringslag tagits fram. Enligt den nya skuldsaneringslagen kan F-skuldsanering beviljas både aktiva företagare och företagare som avslutat sin verksamhet.

Artikel_dataskyddslagstiftningen-i-rampljuset_framsida.png
Artikel

Dataskyddslagstiftningen i rampljuset

 

  1. Viktiga nyheter inom dataskyddsförordningen
  2. 10 praktiska råd till hur man som personuppgiftsansvarig kan förbereda sig.

 

Artikel_GDPR_framsida.png
Artikel

Dataskyddsförordningen — så förbereder du dig

Den 25 maj 2018 träder GDPR i kraft. Undersökningar visar att företag är dåligt förberedda för förändringarna på dataskyddsområdet.

Denna artikel tar upp de viktigaste punkter som ditt företag bör tänka på.

Artikel_Dataskyddsforordningen_framsida.png
Artikel

Hur påverkas du av den nya dataskyddsförordningen?

Fredrik Svärd intervjuar Daniel Westman, forskare  i rättsinformatik samt rådgivare i IT-rättsliga frågor, om EU:s kanske allra mest omfattande lagstiftningsprojekt genom tiderna.

Artikel_LOU_framsida.png
Artikel

Hur påverkas du av de nya upphandlingsreglerna?

I april skulle de nya upphandlingsreglerna trätt i kraft. Men på grund av Lagrådets utdragna behandling har genomförandet av direktiven skjutits fram på obestämd tid. Karnov Group har pratat med civilminister Ardalan Shekarabi.

Artikel_klarna_framsida.png
Artikel

Klarnas jurister bryter okänd mark

Vilken typ av utmaningar ställs jurister som arbetar inom "den nya ekonomin"? Hur applicerar man gamla trubbiga relgelverk på den nya verksamheten? Detta och mycket annat svarar Henrik Berggren på, bolagsjurist på det svenska unicorn bolaget Klarna, i en intervju med Fredrik Svärd.

Artikel_Ramberg_framsida.png
Artikel

Är större alltid bättre?

Affärsbyråernas fokus på storlek har ökat sedan finanskrisen 2008. Många har gått samman, i Sverige bl. a von Lode och Ramberg. Genom sammanslagningar kan byråer möta klienters ökande efterfrågan på kapacitet,
nå nya marknader och genomföra investeringar som annars inte varit möjliga. En färsk rapport visar dock att många sammanslagningar inte ledertill ökad klientnytta. När är det rätt att gå samman?