Laddar...

Till övergripande innehåll för webbplatsen

HFD:s nya ränteavdragsdom välkomnas – "Skatteverket tvingas backa"

11 mars 2024
| Analys
HFD har nyligen fastslagit att inte heller 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (IL) i de riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna är förenlig med EUF-fördraget. Domen är välmotiverad och Skatteverket måste nu backa från sina tidigare tolkningar, skriver skattekonsulten Coen Deij.
Skatterätt

Topp 7: de mest lästa artiklarna i februari

8 mars 2024
Två näringslivsprofiler förlorar helt olika typer av miljonstrider, en livstidsdömd fälls för hot mot JK, en uppmärksammad morddom – och föräldrarna vinner namnstrid mot Skatteverket. Det är några av de ämnen som förenas på listan över de mest lästa artiklarna under februari 2024.
Processrätt Straffrätt Skatterätt Familjerätt

Topp 7: de mest lästa artiklarna i januari

6 februari 2024
| Förvaltningsrätt
Slöjförbud för kommunalanställda, fifflande vårdbolag, advokattjänsters reklamationsplikt – och ett önskemål om att få nytt efternamn i ljuset av 350 år gammalt hjältemod. Det är några av de ämnen som förenas på listan över de 7 mest lästa artiklarna i JUNO Nyheter i januari 2024.
Straffrätt Skatterätt Hälso och sjukvård

Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden – sustainable finance, riskhantering och centrala regelverk för värdepappersmarknaden

30 januari 2024
| Juridikens värld
Sustainable Finance, hållbar finans, har seglat upp som ett centralt begrepp på finansmarknaden de senaste åren. Hör Magnus Schmauch i podden Juridikens värld om finansmarknadens roll och de utmaningar som finns.
Bank- och finansmarknadsrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Artikelserie: Rättssäkerhet i ett enkelt skattemål – från omprövning till dom

23 januari 2024
| Analys, Debatt
Högsta förvaltningsdomstolen har under 2023 avgjort tio skattemål som inte avser förhandsbesked från Skatterättsnämnden. I endast ett av målen delade HFD Skatteverkets bedömning – vilket ger all anledning att hålla debatten om rättssäkerhet i skattemål vid liv, skriver skattekonsulten Coen Deij, i del 1 av en artikelserie där ett enkelt beskattningsärende följs på nära håll.
Skatterätt

EU-domstolen: Ok med slöjförbud för kommunanställda – "religionsfrihetens gränser lär testas”

17 januari 2024
| EU-rätt, Arbetsrätt, Analys
En belgisk kommun införde ett förbud för samtliga kommunanställda att bära synliga, religiösa symboler på arbetsplatsen. I ett färskt avgörande menar EU-domstolen att förbudets syfte, att eftersträva neutralitet inom offentlig sektor, är ett ett berättigat mål i direktivets mening. Marios Iacovides, docent i europarätt, är kritisk och menar att det är ”ett missat tillfälle för EU-domstolen".
Offentlig rätt

"Skatteverkets ställningstagande om tjänsteställe strider mot lagen"

16 januari 2024
| Debatt
Skatteverkets ställningstagande avseende tjänsteställe står i strid med hur begreppet definieras i lagen. Det menar Hanna Landelius, som hoppas att Skatteverkets tolkning kommer att underkännas vid domstolsprövning.
Offentlig rätt Skatterätt

Topp 10: de mest lästa artiklarna under 2023

9 januari 2024
| Juridikens värld
Jäv och "felaktig bevisvärdering", koranbränningar, HFD:s dom om ränteavdragsbegränsningar och "snippadomen". Vi har listat de 10 mest lästa artiklarna på JUNO Nyheter under 2023.
Processrätt Straffrätt

Insiderbrott, den stränga informationsplikten och svårbedömda fall – åklagaren berättar

19 december 2023
| Juridikens värld
Fingerprints tidigare vd dömdes nyligen av hovrätten till 1,5 års fängelse för grova insiderbrott. En av åklagarna i målet, Jonas Myrdal, berättar i Juridikens värld om fallet och om de största utmaningarna för att kunna bevisa insiderbrott – där en ökad specialisering lett till allt fler fällande domar de senaste åren.
Bank- och finansmarknadsrätt Straffrätt

Palestinska flyktingars situation inför EU-domstolen – kriget i Gaza "bäddar för en koordinerad EU-respons"

7 december 2023
| EU-rätt, Analys, Internationell rätt
Palestinier inom UNRWA-området får oftast inte flyktingstatus då de anses få tillräcklig hjälp på plats. EU-domstolen betonar att frågan om UNRWAs bistånd har upphört gäller inte bara om verksamheten avskaffas helt, utan även när organisationen inte kan fullfölja sitt uppdrag. Marios Iacovides, docent i europarätt, analyserar rättsläget.
Familjerätt

JUNO för jurister

Upptäck hur du som jurist kan fatta bättre beslut snabbare.