Prostitution- världens äldsta förtryck


Författare: Petter Svensson
Publicerad: 2018-05-14
Ämne: Krönika, Intervju

Prostitution och människohandel i Sverige är vanligare än många tror. Ofta handlar det om unga, utsatta kvinnor från fattiga länder som lockas till Sverige med bedrägliga löften om ett bättre liv. Simon Häggström har som polis i flera år bekämpat den smutsiga handeln.

Socionomdagarna berättar han om tillslag på olika hotell och lägenheter där män i alla åldrar och från alla samhällsklasser ertappats med att köpa sex av unga kvinnor. Bland annat träffade han Stefania från Rumänien, nyss fyllda 18 år. Hon var då gravid i femte månaden, men tvingades ha upp till 10 samlag per dag med olika män.

-Det handlar om fattigdom och klasskillnader, det är därför många kommer hit från länder som Rumänien och Nigeria. Brottstypen ökar världen över, man brukar säga att det är världens äldsta yrke, men det är i själva verket världens äldsta förtryck. Men den gränsöverskridande handeln är en ganska ny företeelse. Man flyttar runt kvinnorna och polisen ligger ofta steget efter, konstaterar Simon Häggström.

Människohandeln beräknas vara den tredje mest lukrativa illegala handeln som finns efter droger och vapenhandel -  vinsterna används ofta för att finansiera andra typer av organiserad brottslighet. Bara i Europa finns det uppskattningsvis 140 000 kvinnor och flickor som varje dag är offer för trafficking och sexuellt utnyttjande.

- Inom människohandeln kan man sälja samma ”vara”, för det är så kvinnorna betraktas, hur många gånger som helst. Man kan göra miljontals kronor på en enda kvinna och i många länder finns det ingen lagstiftning på området, eller så är straffen låga i jämförelse med narkotikabrott eller liknande.

Genom sexköpslagen är all koppleriverksamhet kriminaliserad, liksom köp av sexuella tjänster – genom att strypa efterfrågan strävar man efter att få bort prostitutionen.

 - I Europa jämför man ofta två länder, Sverige och Tyskland, andra länder ligger mitt emellan dessa ytterligheter. Många lutar åt Tyskland, där det är lagligt med att köpa och sälja sex samt bedriva hallickverksamhet. Men vissa länder har anammat vår syn och har infört sexköpslagar, som i Norge, Island och Irland – även i Sydafrika förs det just nu diskussioner angående detta. Prostitution är skadligt för individen och samhället i stort, det är inte nyttigt för ett samhälle där kvinnor och barn är till salu, fastslår Simon.

Själva försäljningen av sexuella tjänster har dock inte kriminaliserats.

- Det handlar om att man inte vill sparka på dem som redan ligger. En stor undersökning som har gjorts med prostituerade kvinnor och män från en rad länder visar exempelvis att 63 procent har blivit våldtagna vid något tillfälle, och 89 procent vill sluta men anser sig inte ha något alternativ. För majoriteten är det ett helvete.

-Det finns en högljudd klick som har valt detta av fri vilja, som ser det som ett vanligt jobb. Men denna klick är inte representativ, det är en liten minoritet. Det är också tydligt att utländsk sexhandel är fattigdomsdriven medan intern sexhandel i större grad handlar om psykisk ohälsa. Av de personer som i dag befinner sig i prostitution i Sverige kommer tre av fyra kvinnor och flickor från fattiga länder.

Det är främst internet-bordeller som idag förmedlar kontakter mellan köpare och säljare genom att lägga ut bilder med tillhörande information. Eftersom internetsidorna är placerade på servrar i länder där prostitution är lagligt kommer den svenska polisen inte åt detta.

-Det är ett stort gissel för oss. Det finns även en spridd uppfattning om att offret ska se trasigt ut – människohandlarna vet detta, de jobbar därför med en särskild estetik för att få kunder, ”de här ser inte ut att ha dåligt” tänker folk – då missar man att det bara är en illusion.

Hur ska man kunna hjälpa offer för sexhandel och trafficking?  .

-Mikamottagningarna, socialttjänstens enhet för prostitution, är duktiga. Det är lätt att säga att man ska polisanmäla, men jag vet hur statistiken ser ut, det är en stor risk att man blir besviken. Viktigast är att få hjälp och då är Mika bra för att sen kunna gå vidare och blanda in polisen.

-Det skrivs så många rapporter om prostitution idag, men få arbetar på markplan med de människor det berör. Kunskapen behöver öka, och hjälpen behöver nå ut till dem som behöver det, idag lämnas tyvärr de allra flesta åt sitt öde, menar Simon Häggström.

 

Petter Svensson

Petter Svensson ansvarar för tjänsterna Karnov Nyheter och Karnov Kommun

Kommentera